I dag ble Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016-2020) lagt frem.
Regjeringen trapper opp innsatsen på rusfeltet med 2, 4 milliarder de neste fem årene. Flere skal få hjelp før de utvikler rusproblemer.
Opptrappingsplanen har tre innsatsområder: tidlig innsats for å forebygge rusavhengighet, behandling og oppfølgingstjenester etter behandling.
LMS er glad for at brukernes og de pårørendes behov skal være utgangspunktet for omfang av og innhold i tjenestene.
Anerkjennelse av pårørendes ulike roller
I Opptrappingsplanene står det at «regjeringen vil føre en politikk som bidrar til at pårørende av personer med rus- og psykiske problemer blir tatt vare på og får nødvendig avlastning, støtte, informasjon og faglig veiledning. Det er samtidig viktig å anerkjenne pårørende som en viktig ressurs både for brukeren og for helse- og omsorgstjenestene».
Tiltak som hjelper pårørende skal verdsettes
Tiltak som anerkjenner og verdsetter pårørendes innsats og kompetanse, og som støttes av kommunene gjennom avlastning, opplærings- og veiledningstilbud er etterspurt. I Opptrappingsplanen står det at «pårørendes kompetanse, som er opparbeidet gjennom omsorgsinnsats og samhandling med ulike instanser, deltakelse i likemannsarbeid og kurs og veiledning for pårørende, og ikke minst gjennom lang erfaring med hvordan ulike tjenestetilbud virker inn på den som har tjenestebehovet, er en kompetanse som tjenesteapparatet må vite å verdsette og benytte».
Pårørende skal involveres på et tidlig tidspunkt
LMS synes det er bra at pårørendeinvolvering på et tidlig tidspunkt i behandlingsforløpet vektlegges. I planen står det at «det er viktig at tjenestene på et tidlig tidspunkt i behandlingen kartlegger, samarbeider med og involverer pårørende. Pårørende kjenner historien til brukeren og de kan derfor gi tjenesteapparatet viktig informasjon om brukeren».
Pårørende utgjør en stor offentlig innsats
LMS roser anerkjennelsen av pårørendes innsats og samfunnsmessige betydning. Opptrappingsplanen anslår at innsatsen fra pårørende i helse- og omsorgssektoren nesten er på størrelse med den offentlige innsatsen, målt i antall årsverk i omsorgstjenesten.
Et nært samarbeid med brukerne og deres pårørende i utvikling og organisering av tjenestene er en forutsetning for å etablere gode brukertilpassede tilbud
Opptrappingsplanen fastslår at «involvering av pårørende i behandling og utvikling av tjenestetilbud er viktig både av hensyn til pårørende og til brukerens situasjon. Undersøkelser viser at pårørendeinvolvering både reduserer faren for tilbakefall hos brukeren og fører til færre symptomer. Det bedrer sosial fungering og gir økt opplevelse av mestring og tilfredshet både hos brukere og pårørende».
LMS er glade for regjeringens forslag om å innføre en egen bestemmelse om kommunens ansvar for pårørende. Den nye bestemmelsen vil samle og tydeliggjøre kommunens ansvar overfor de som har et særlig tyngende omsorgsarbeid. Kommunene pålegges å tilby nødvendig pårørendestøtte i form av avlastning, informasjon, opplæring og veiledning, og omsorgsstønad.
Behov for å vurdere grep som sikrer brukermedvirkning lokalt, både på individ- og systemnivå
«I arbeidet med planen har organisasjonene ved flere anledninger meldt inn at organisasjonene er i en økonomisk presset situasjon, samtidig som det er økende etterspørsel etter deres tjenester. I tillegg er det framhevet at det er behov for å vurdere grep som sikrer brukermedvirkning lokalt, både på individ- og systemnivå. Det er flere måter å sikre brukermedvirkning på lokalt. I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig å ansette personer med erfaringskompetanse. I andre tilfeller vil det være mer hensiktsmessig med gode rammevilkår for bruker- og pårørendeorganisasjoner, slik at de kan være representert i møter, i råd og utvalg. Regjeringen vil i løpet av planperioden legge til rette for både aktiv bruker- og pårørendeorganisasjoner, og for at tjenestene i større grad tar i bruk erfaringsbasert kunnskap».
Regjeringen vil gjennomgå støtteordninger til bruker- og pårørendeorganisasjoner med sikte på en mer rettferdig og forutsigbar tildeling av midler.
LMS vil i løpet av de kommende ukene komme med flere synspunkter om den nye Opptrappingsplanen.
Les hele Opptrappingsplanen (2016-2020) her
Legg igjen en kommentar