Skrevet av: Lise Rønbeck (Pårørende og Selvhjelpsleder i Landsforbundet mot stoffmisbruk)
Viser til oppslag og Leder i Akershus Amtstidende fredag 08.01.2016.
Rehabiliteringssenteret Østråt på Nesodden trues med nedleggelse, kutt i Oslo kommune, byrådet i Oslo kutter 15 millioner kroner som skulle gå til rehabiliteringstilbudet til mennesker med rusproblemer.
Er det mulig?? Enda en gang er det de svakeste av de svake som skal betale for «uventede» utgifter i statsbudsjettet.
Etter 20 års feilslått ruspolitikk som har vært mer opptatt av å holde liv i et stort byråkratisk troll enn å gi konstruktiv behandling, ble endelig en opptrappingsplanen for rusfeltet godkjent av Kongen i statsråd 13 november 2015.
Helse og omsorgsminister Bent Høie la frem planen med følgende uttalelse: «Dette er et historisk dokument. Dette er første gang vi vedtar å opptrappe midler i rusomsorgen med 2,4 milliarder kroner i løpet av 5 år. Oppgraderingsplanen er blitt slik jeg ønsket. Den er konkret og forpliktende i 5 års perioden. Den inneholder konkrete satsninger og beløp, dette er i tråd med det jeg har lovet tidligere, nemlig en opptrappingsplan for rusfeltet, modellert etter opptrappingsplanen for psykisk helse. Vi starter allerede i 2016. Fortrinnsvis er det kommunene som får mer penger gjennom opptrappingsplanen – 400 millioner kroner går direkte til kommunene.
Helseministeren peker også på at et av hovedpunktene i planen er å sikre reell brukerinnflytelse gjennom fritt behandlingsvalg. Samtidig skal planen prioritere kvalitet i behandlingstilbudet, sysselsetting, bolig, sosialfaglig oppfølging og meningsfylte aktiviteter.
Som pårørende og Selvhjelpsleder for pårørende til rusavhengighet i 20 år er jeg den første til å applaudere Bent Høie sine planer.
Derfor er det med stor forbauselse jeg leser Amtas innlegg om at Østråt Rehabiliteringssenter truses med nedleggelse P.G.A.s økonomisk kutt.
Det en kjensgjerning at oppsamlingsplassene og hospitsene et steder hvor det fritt omsettes og brukes narkotika 24 timer i døgnet uten at noen griper inn.
En rusavhengig person er i dagens system helt og holdent avhengig av sterke pårørende som kan ivareta de mest primære behov, slik som bolig, mat, helsetilsyn, og ikke minst være stadig pådrivere for å motivere til behandling. For å få til dette er det tvingende nødvendig at den nye rusplanen gjennomføres. Det trengs flere behandlingsplasser av den typen Østråt Rehabiliteringssenter representerer.
Behandlingsplasser og ettervern må prioriteres, ikke nedlegges,
Det handler om mennesker som har vært så langt nede som det går an å komme, vi hører stadig historier om rusmisbrukere som blir behandlet uten respekt, ikke blir sett eller hørt. Uten sterke pårørende er det i dag nærmest umulig for en rusmisbruker å nå frem i et tungt byråkratisk system.
For å hjelpe de svake er det vel ikke riktig at vi skal ta fra de aller svakeste.
Bak enhver rusmisbruker står det ca. 10 pårørende som har ofret tid, penger, familie og helse for å gi sin «rusmisbruker et verdig liv». De har alle gjort en fantastisk jobb, uten å få noen ekstra pensjonspoeng! En verdig behandling av rusavhengig, er et viktig tiltak i dagens samfunn.Rusmisbruk i befolkningen er sterkt økende og vil bli et stadig større samfunnsproblem.
Behandlingsbehovet vil eskalere i årene fremover. Det er mange unge som leker med ilden der ute.
Neste gang kan det være din familie som må takle en rusmisbruker!
Det må flere tiltak til i forebyggende arbeid, og holdnings endringer i samfunnet for å kunne snu denne trenden.
Livet hadde blitt så mye enklere for alle disse om denne opptrappingsplanen blir gjennomført.
Legg igjen en kommentar